Рада знизила «зелені тарифи» на електроенергію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада знизила «зелені тарифи» на електроенергію

Tyler Casey / Unsplash

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який знижує тарифи на електроенергію, отриману через відновлювані джерела енергії («зелені тарифи»).

За відповідний законопроєкт проголосували 288 депутатів.

Документ передбачає зниження тарифу для сонячних та вітроелектростанцій, які введено в експлуатацію з 2013 року. Крім того, закон зменшує тариф на 60% для СЕС потужністю від 1 до 75 МВт, які будуть введені в експлуатацію з 1 квітня 2021 року. Для потужніших СЕС «зелений» тариф знизиться на 60% з 1 листопада 2020 року.

Також закон встановлює граничні ціни у аукціонах і запроваджує відповідальність за дисбаланси відпущеної електроенергії гарантованому покупцю. Окрім цього, парламент зобов’язав Кабінет міністрів передбачити у державному бюджеті видатки на фінансову підтримку гарантованого покупця для оплати електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел.

Раніше повідомлялося, що держава заборгувала виробникам «зеленої» енергії 14 млрд гривень. Для того щоб розвʼязати проблему боргу, Кабінет міністрів запропонував учасникам ринку підписати меморандум про взаєморозуміння. Уряд запропонував знизити «зелені тарифи», а держава, своєю чергою, виконає низку зобовʼязань, зокрема — погасить борги за 2020 рік перед виробниками «зеленої» енергії.