Держава заборгувала «зеленим» енергетикам 14 млрд гривень. Великі компанії готові домовлятися з урядом, малі — хочуть судитися

Автор:
Гліб Гусєв
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Держава заборгувала «зеленим» енергетикам 14 млрд гривень. Великі компанії готові домовлятися з урядом, малі — хочуть судитися

Bloomberg / Contributor

Держава заборгувала виробникам «зеленої» енергії 14 млрд гривень. Для того щоб вирішити проблему боргу, Кабінет міністрів запропонував учасникам ринку підписати меморандум про взаєморозуміння. «Бабель» ознайомився з його проєктом.

Меморандум стосується «зеленого» тарифу, за яким держава купує електроенергію у приватних сонячних електростанцій (СЕС) і приватних вітрових електростанцій (ВЕС). Для СЕС «зелений» тариф зменшать на 10 чи 15% (залежно від потужності станції та часу її побудови). Для ВЕС «зелений» тариф зменшать на 7,5%.

Натомість держава повинна виконати декілька умов. По-перше, погасити борги за 2020 рік перед виробниками «зеленої» енергії — до кінця 2021 року. По-друге, змінити галузеві закони таким чином, щоб «зелені» енергетики могли продавати свою енергію на ринкових аукціонах — і при цьому отримувати компенсацію від держави, якщо ціна на ринку буде нижчою за новий «зелений» тариф. По-третє, допомогти «зеленим» енергетикам реструктуризувати кредити, які вони взяли на будівництво станцій. По-четверте, платити «зеленим» енергетикам вчасно за новим «зеленим» тарифом.

З боку держави меморандум мають схвалити премʼєр-міністр Денис Шмигаль, міністр енергетики Ольга Буславець, голова Нацкомісії енергетики (НКРЕКП) Валерій Тарасюк і голова парламентського комітету з енергетики Андрій Герус. Передбачається, що з боку бізнесу меморандум схвалять Українська вітроенергетична асоціація, Українська асоціація відновлювальної енергетики та великі «зелені» виробники: українські компанії ДТЕК і VS Energy, європейська Scatec Solar, німецька Windkraft та інші.

Частина власників сонячних електростанцій не згодні з умовами меморандуму — переважно це власники (порівняно) невеликих станцій, які не можуть реструктуризувати кредити в банках на прийнятних для себе умовах. Їхню позицію «Бабелю» прокоментував підприємець Олег Грамотенко, який брав участь у переговорах з премʼєр-міністром — він і його партнери будують СЕС у Житомирській області, а зараз обʼєдналися у неформальну Антикризову групу.

За його словами, меморандум не влаштовує частину власників СЕС з кількох причин. По-перше, у ньому прописане, що знижуючи «зелений» тариф, держава не збирається продовжувати поточні договори з енергетиками — тобто, по суті, недоплатить їм 10—15% обіцяних грошей. Для багатьох невеликих (порівняно з ДТЕК та іншими холдингами) компаній це означає банкрутство. По-друге, у меморандумі не прописані терміни, в які уряд зобовʼязується змінити профільне законодавство, провести для «зелених» енергетиків ринкові аукціони тощо — тобто, він зможе затягувати це досхочу.

Понад пʼятдесят компаній-власників СЕС підписали відкрите звернення до президента і премʼєр-міністра. У ньому вони заявляють, що домагатимуться через судиго, щоб держава погасила перед ними свій борг.