Захоплення автобуса у Луцьку: поліція відкрила кримінальне провадження, а Аваков терміново вилетів на місце

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Поліція Волинської області за фактом захоплення автобуса з 20 заручниками в центрі Луцька відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 147 (захоплення заручників) КК. Чоловікові загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 15 років.

Як повідомляє Міністерство внутрішніх справ, на місце терміново вилетів міністр Арсен Аваков. Він буде координувати дії підрозділів силовиків.

Заступник Авакова Антон Геращенко тим часом назвав імʼя чоловіка, який захопив автобус — ним є Максим Плохой.

«Особа, яка захопила заручників, зателефонувала о 9:25 в поліцію і представилася імʼям Максим Плохой. В мережі інтернет за авторством Максима Плохого є книга «Філософія злочинця», яка описує перебування автора в місцях увʼязнення та його погляди на життя», — написав він.

Поліція раніше повідомляла, що чоловік веде діалог через соцмережу, де називає свої вимоги. У Twitter справді є Максим Плохой, який кожні 5 хвилин робить пости, вимагаючи від влади (міністрів і президента) визнати, що вони терористи — викласти в YouTube відеозвернення з текстом «Я, ПІБ, посада, терорист в законі». Від президента чоловік вимагає сказати на камеру: «Фільм «Земляни» 2005 року дивитися всім».

Перед захопленням чоловік опублікував відеозвернення, в якому говорив про «День Антисистеми».

  • Вранці в Луцьку на Театральній площі чоловік зі зброєю захопив автобус, в якому перебували 20 пасажирів. Він почав погрожувати і відкрив стрілянину з вікна. На місце викликали спецзагін СБУ, а президент заявив, що «бере ситуацію під особистий контроль».