Учені прогнозують зникнення білих ведмедів до 2100 року

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Учені прогнозують зникнення білих ведмедів до 2100 року

NPS Climate Change Response / Flickr

Танення льоду в Арктиці може призвести до практично повного вимирання білих ведмедів до 2100 року.

Про це пише The Guardian.

Такого висновку дійшли вчені Університету Торонто. За їхніми даними, у світі налічується близько 26 тисяч білих ведмедів, які вже зараз перебувають на межі виживання. Тварини не можуть знайти достатньо їжі на суші та покладаються на морський лід, з якого можуть полювати. Але в міру того як лід тане через зміни клімату, зменшується й популяція білих ведмедів.

«Навіть якщо ми зменшимо викиди, ми все одно побачимо, як деякі групи популяції зникатимуть до кінця століття», — заявив один з авторів дослідження, біолог Пітер Мольнар. Найбільше, за його словами, постраждають ведмеді, які живуть у льодових районах Гудзонової затоки. Уже до 2040 року білі ведмеді з цього регіону зіткнуться з проблемами розмноження.

Учені пояснили, що на відміну від інших видів білих ведмедів можна врятувати тільки в тому випадку, якщо їхнє середовище проживання захищене, а це вимагає боротьби зі зміною клімату на глобальному рівні. Попередні дослідження показали, що навіть якщо людство скоротить викиди парникових газів, для стабілізації обсягу морського льоду знадобиться ще 25—30 років.