Bloomberg: За останнє десятиліття повністю вимерло 4 види тварин, ще стільки ж зникли з дикої природи

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

За останні десять років у світі повністю вимерли чотири види диких тварин. Представники ще чотирьох видів повністю зникли з дикої природи. Про це пише Bloomberg у Twitter.

Серед повністю зниклих тварин:

Лісовий сцинк на острові Різдва, різновид ящірки. Останній відомий представник цього виду на імʼя Гамп помер 31 травня 2014 року.

needpix

Лялечка Charco Palma — різновид дрібної риби сімейства Cyprinodontidae, який мешкав у Мексиці.

IUCN

Піпістрелле з острова Різдва — різновид кажана, який мешкав лише на острові Різдва. Востаннє представника цього виду помітили ще в 2009 році, після того не було знайдено жодного кажана цього виду попри інтенсивні пошуки.

IUCN

Абінгдонська слонова черепаха — підвид Галапагоської черепахи. Мешкала на острові Пінта (Галапогоські острови), тому має ще назву велетенська черепаха острова Пінта. На кінець ХХ століття підвид було майже знищено через полювання. Останній представник — черепаха на імʼя Самотній Джордж — помер у 2012 році.

Wikimedia

Види тварин, які вимерли в дикій природі

Гекон з острова Різдва, або гекон Лістера — різновид ящірок сімейства Gekkonidae, був невеликий за розміром — лише до 5 см.

IUCN

Шаблерога антилопа, або сахарський орікс — різновид антилоп, які населяли степи та пустелі Північної Африки. Їхня висота могла сягати трохи більше за метр, шерсть світла, майже біла. Раніше вони населяли всю Сахару, проте їхня кількість різко скоротилася через полювання. Останнього дикого орікса бачили ще наприкінці XX століття.

Wikimedia

Жаба Кіхансі — різновид жаб, що мешкали поблизу водоспаду біля річки Кіхансі в Танзанії. Вони водилися лише на площі 0,02 кв. км — найменший ареал проживання серед хребетних. Їхня популяція налічувала понад 17 тисяч особин, поки в 1995 році не розпочалося будівництво греблі, яка позбавила жаб доступу до прісної річкової води.

IUCN

Гавайський крук — різновид птахів, який був поширений на Гавайських островах. Вид постраждав від масштабної зміни середовища проживання, зокрема скорочення підліску в результаті діяльності диких копитних, лісозаготівлі, сільського господарства та втрати запилювачів. Також на скорочення виду вплинуло і полювання, адже наприкінці XX століття їх відстрілювали як шкідників. У 2002 році зникли два останніх птахи у Гавайському національному заповіднику.

Wikimedia