Тисячі людей, які одужали від COVID-19, все ще відновлюють свій нюх. У цьому допомагають ефірні олії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Тисячі людей, які одужали від COVID-19, все ще відновлюють свій нюх. У цьому допомагають ефірні олії

Ezra Acayan / Stringer

Тисячі пацієнтів, які перехворіли коронавірусною хворобою, зараз проходять «терапію нюху» після втрати смакових відчуттів через COVID-19.

Про це пише ScienceAlert.

Кріссі Келлі, засновник британської благодійної організації AbScent, яка допомагає людям, які страждають від втрати нюху, розповіла, що зараз таку «терапію» проходять понад 7 тис. осіб. За її словами, для «тренування носа» використовують чотири види ефірних олій — троянди, лимона, гвоздики та евкаліпта. Вони повинні стимулювати і посилювати нерви в носі, які відповідають за визначення запаху.

За словами Келлі, для потрібного ефекту пацієнтам рекомендується вдихати кожен з видів до 20 секунд двічі на день протягом як мінімум чотирьох місяців.

Засновник AbScent підкреслила, що ефірні олії можна міняти на що завгодно (наприклад, на крем для взуття, каву або інші спеції), і що набори для тренування нюху можна легко створити вдома. «Вам просто потрібно змусити людей по-справжньому зосередитися і сконцентруватися на тому, що вони нюхають, щоб це спрацювало», — сказала вона.

Згідно з останніми даними, 49% пацієнтів після COVID-19 повністю відновили свій нюх чи смак, а 40% повідомили про поліпшення. Ще 10% відчували втрату нюху протягом декількох місяців.