Мексиканський наркокартель перед візитом президента показав свою армію. Влада почала розслідування, а США стривожені

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Мексиці напередодні візиту президента Андреса Мануеля Лопеса Обрадора в південні штати Гуанахуато, Халіско і Коліма найбільший наркокартель країни «Халіско» оприлюднив відео з воєнізованою колоною своїх бійців. Послання ролика — показати «хто реальна влада».

Як пише Independent, мексиканська служба безпеки почала розслідування через відеозапис.

Три зазначені штати є опорними пунктами наркокартелю. На опублікованому відео бойовики «Халіско» вишикувалися в колону і вітають свого лідера гаслами «Тільки люди Менчо!» На їх озброєнні бронеавтомобілі різних марок з логотипами картелю, великокаліберні кулемети, гранатомети і різна стрілецька зброя. Самі бойовики одягнені у військову форму.

Секретар безпеки і захисту цивільного населення Альфонсо Дуразо назвав відео «пропагандистським» і додав, що зараз його намагаються видалити.

Колишній керівник центру міжнародних операцій Управління по боротьбі з наркотиками США назвав відео чітким посланням. «Вони посилають чітке повідомлення, що в основному вони, а не Лопес Обрадор, правлять Мексикою», — сказав Майк Вігіл.

Експерти розкритикували політику умиротворення, яку проводить президент. На їхню думку, так звана політика «обіймів, а не куль» призвела до того, що наркокартелі почали діяти більш відкрито і нахабно. Її суть у тому, щоб не вести прямі бої з картелями, а усувати першопричини зростання злочинності — бідність і безробіття серед молоді.

  • Наприкінці червня в центрі столиці Мексики бойовики картелю «Халіско» обстріляли міністра безпеки міста Омара Гарсіа Арфучу, він отримав три кульові поранення, а двоє офіцерів поліції були вбиті.
  • Омар Гарсіа Арфуча відомий тим, що керував операціями з захоплення кількох лідерів картелів, включаючи найближчих прихильників наркобарона Ель Чапо з картелю «Сіналоа».