Британські вчені виділили шість форм коронавірусу

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Учені Королівського коледжу Лондону виділили шість різних типів COVID-19. Кожному з них відповідає певний набір симптомів.

Про це пише SkyNews.

Учені вивчили дані про симптоми, які спостерігалися у 1 600 пацієнтів зі США та Великої Британії. Вони зібрали інформацію за допомогою мобільного додатку COVID Symptom Study, який створили спеціально для вивчення симптомів захворювання.

У людей із першою та другою формами (науковці назвали їх «грипоподібні») спостерігалися головний біль, інколи втрата нюху, кашель, біль у горлі. Якщо у пацієнта була перша група, у нього могли бути також мʼязові болі, болі в грудях, але без лихоманки. Вона зʼявляється при другій групі, разом із хрипотою та втратою апетиту.

При третій («шлунково-кишковій») формі у хворого розвивається діарея, втрата апетиту, біль у грудях, але відсутній кашель.

Четверту, пʼяту і шосту форму вчені вважають важкими випадками. У людей з четвертою групою такі симптоми: головний біль, втрата нюху, кашель, лихоманка, хрипота, біль у грудях, постійне нездужання і втома. Пʼята форма отримала маркер «сплутаність свідомості». Вона характеризується головними болями, відсутністю нюху і апетиту, кашлем, лихоманкою, болем у горлі та грудях, втомою, хрипотою і сплутаністю свідомості.

Остання форма — шоста (або «дихальна») відрізняється головним болем, лихоманкою, відсутністю нюху й апетиту, діареєю, задишкою, болем в животі, горлі та грудях. Крім того, у пацієнтів спостерігають сплутаність свідомості, мʼязові болі та хрипоту.

Науковці вважають, якщо в перші пʼять днів визначити, до якої категорії відноситься пацієнт, то можна діяти на випередження і завадити розвитку важких ускладнень.