Генсек НАТО заявив що Росія і Китай використовують пандемію для поширення пропаганди

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Генсек НАТО заявив що Росія і Китай використовують пандемію для поширення пропаганди

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про те, що Росія і Китай використали пандемію коронавірусу для поширення неправдивої інформації, в тому числі про країни НАТО.

Про це він сказав в інтервʼю El Pais.

«Держави і недержавні субʼєкти намагаються використати цю ситуацію [пандемію] для поширення пропаганди, частково для розділення союзників і частково для підриву довіри до наших демократичних інститутів. Ми бачили, як Китай і Росія вказали, що вірус був створений союзними країнами. Кіберпростір і соціальні мережі також використовувалися для поширення неправдивих звинувачень», — сказав Столтенберг.

Генсек зазначив, що НАТО відповіло на фейки та пропаганду наданням фактів, а «найпотужнішою зброєю проти дезінформації є вільна і незалежна преса». Столтенберг додав, що в НАТО спостерігають збільшення військової присутності Росії в Лівії, хоча і не повʼязують це з COVID-19.

  • Національний центр кібербезпеки Великої Британії попереджає, що російські хакери планують атакувати організації, які займаються розробкою вакцини проти коронавірусу.
  • Австралія, Південна Корея, Японія, Індонезія, Туреччина, Велика Британія, Росія, ПАР, країни Євросоюзу та інші підтримали спільний проєкт про необхідність провести розслідування походження коронавірусу. Держави вимагають дати «неупереджену, незалежну і всеосяжну оцінку». Ініціатором стала Австралія, і після її пропозиції Китай виступив з різкою критикою.
  • Росія за кількістю інфікованих коронавірусом посідає друге місце у світі, при цьому кількість смертей порівняно менша, ніж в інших країнах. Низьку летальність від коронавірусу у Росії пояснюють методикою обліку смертей, яка дозволяє приховувати дані, щоб «прикрасити» статистику в регіонах.
  • До офіційних списків померлих від коронавірусу потрапляють не всі, кого лікували від інфекції, а тільки ті, чий розтин покаже, що головною причиною смерті став саме COVID-19.