Країни ОПЕК+ збільшать видобуток нафти. Кажуть, що економіка відновлюється після пандемії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Країни ОПЕК+ збільшать видобуток нафти. Кажуть, що економіка відновлюється після пандемії

Warner / Unsplash

Члени організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) домовилися збільшити видобуток нафти з серпня, оскільки світова економіка поступово відновлюється після пандемії коронавірусу. Про це повідомляє Reuters.

Із серпня до грудня країни домовились видобувати 7,7 мільйона барелів на добу. Проте міністр енергетики Саудівської Аравії заявив, що країни, які перевиконали обмеження у попередні місяці, виплатять компенсації.

Утім, побоювання з приводу другої хвилі коронавірусу сильно впливають на ринок, і ОПЕК+ заявляє, що «друга сильна хвиля» може збільшити попит до 11 мільйонів барелів на добу в цьому році.

  • 20 квітня ціна бареля нафти марки WTI вперше стала негативною. На початку торгів вартість фʼючерсів WTI з постачанням у травні становила $17,5 за барель. Потім ціна почала стрімко падати й станом на 22:00 за київським часом опустилася до мінус $37.
  • У середині березня фʼючерси на WTI подешевшали до $22,90 за барель — це найнижчий показник з березня 2002 року.
  • 12 квітня на засіданні Організації експортерів нафти (ОПЕК) країни домовилися про найбільше в історії скорочення видобутку нафти — на 9,7 млн бареля на добу у травні-червні 2020 року.