У Вірменії облили борщем посольство України після заяви МЗС щодо конфлікту з Азербайджаном

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Протестувальники закидали посольство України в Єревані пластиковими тарами з борщем, висловлюючи таким чином обурення у зв’язку із заявою українського МЗС щодо конфлікту Вірменії з Азербайджаном.

Про це повідомляють «Новости Армения» та Panorama.

«Ми прийшли, щоб передати вам «зварений вами борщ», і хочемо вам сказати — їжте його і мовчіть», — заявив під посольством один з учасників акції.

За даними ЗМІ, акцію організувало молодіжне крило партії «Дашнакцутюн». Члени організації вийшли під диппредставництво з плакатами, де українською та англійською мовами написані гасла — «Україно, не провокуй», «Україна + Азербайджан», «Не підтримуй агресора», «Їжте та замовкніть».

«Азербайджан вже кілька днів оголошує війну Вірменії, на кордоні відбуваються сутички. Різні держави та організації зробили заяви з цього приводу. Заява України була односторонньою, прихильною до Азербайджану. Такими діями Україна вбиває клин у вірменсько-українські відносини», — цитують ЗМІ учасників акції.

Після скандувань вони кинули кілька тар з борщем у будівлю посольства.

Про що йдеться?

13 липня Міністерство закордонних справ України виступило із заявою, в якій висловило глибоке занепокоєння у зв’язку із загостренням ситуації на азербайджано-вірменському кордоні.

МЗС закликало сторони конфлікту докласти максимальних зусиль для деескалації ситуації та продовження пошуку шляхів мирного вирішення конфлікту на основі загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, а також резолюцій Ради Безпеки, ухвалених у 1993 році.

«Українська сторона виступає за політичне врегулювання ситуації на основі дотримання суверенітету та територіальної цілісності Азербайджанської Республіки в її міжнародно визнаних кордонах», — зазначили у заяві відомства.

Після цієї заяви до МЗС Вірменії викликали посла України.

  • 12 липня почалися нові бої між Азербайджаном і Вірменією. Азербайджан заявив, що підрозділи вірменських військових обстріляли з артилерії територію країни. Вірменська сторона говорила, що солдати противника спробували перетнути кордон.
  • 13 липня Збройні сили Азербайджану знищили вірменський опорний пункт. За офіційними даними, вірмени втратили вбитими двох військових, Азербайджан — чотирьох військовослужбовців вбитими і пʼятьох пораненими.
  • 14 липня у столиці Азербайджану Баку тисячі людей вийшли на акцію протесту з вимогою оголосити мобілізацію для війни з Вірменією.
  • Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання мирного договору.