Суд Євросоюзу скасував штраф у $15 млрд для Apple, який наклала Єврокомісія

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Videvo

Суд Європейського Союзу скасував рішення Європейської комісії, яка у 2016 році визнала компанію Apple винною в ухилянні від сплати податків в Ірландії і зобов’язала її виплатити штраф у $14,9 мільярда.

Про це пише CNN.

Суд дійшов висновку, що Єврокомісія не змогла достатньо обґрунтувати те, що Apple незаконно користувалася податковими пільгами, які їй надавала Ірландія. Єврокомісія посилалася на законодавство ЄС, яке забороняє окремим компаніям отримували податкові пільги — вони трактуються як «незаконна державна допомога».

Представник Apple повідомив CNN, що компанія задоволена рішенням. «Ми пишаємося тим, що є найбільшим платником податків у світі, оскільки знаємо, яку важливу роль відіграють податкові платежі в суспільстві. За останнє десятиліття Apple сплатила понад $100 мільярдів податку на прибуток з підприємств у всьому світу і ще десятки мільярдів інших податків», — заявили в Apple.

Привітав рішення й уряд Ірландії. «Усі податки стягувалися відповідно до норм і правил оподаткування Ірландії», — йдеться в повідомленні Міністерства фінансів країни.

Керівник комісії з питань антимонопольного регулювання Єврокомісії Маргрет Вестагер заявила, що ретельно вивчить рішення, перш ніж ухвалювати наступні кроки. При цьому вона пообіцяла, що Єврокомісія продовжить боротися з «незаконною державною допомогою» великим компаніям.

  • У вересні 2018 року повідомлялося, що Ірландія отримала від компанії Apple €14,3 мільярда податків, які компанія не доплатила, користуючись податковим субсидіями.