Укравтодор оголосив тендер на будівництво 30 км дороги за рекордні $500 млн. Це більше, ніж бюджет деяких міністерств

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Держагентство автомобільних доріг України (Укравтодор) оголосило рекордний тендер на будівництво 30 кілометрів траси Дніпро-Решетилівка за 12 мільярдів гривень. Таким чином 1 кілометр дороги обійдеться в понад 400 мільйонів гривень (16 мільйонів доларів).

Про це пишуть «Наші гроші».

Також у тендері прописана умова для учасників, що претенденти повинні за 2019 рік мати дохід у розмірі не менше 30% вартості самого тендеру — тобто 3,77 мільярда гривень. Таким вимогам відповідають лише дві компанії: «Автомагістраль-Південь» і «Онур».

Для прикладу, річний бюджет Міністерства у справах ветеранів становить трохи більше мільярда гривень, МЗС — 4 мільярди, а Міністерства молоді та спорту — більше 2 мільярдів гривень.

У самому Укравтодорі пояснюють такі високі ціни тим, що цей тендер оголошений на будівництво абсолютно нової дороги, а не ремонт старої. Тому, окрім будівництва, компанії-переможцю ще треба буде провести археологічні розкопки, викупити землі, які перебувають у приватній власності, та виплатити компенсації землекористувачам.

Компанія повинна буде збудувати також естакаду через річку Оріль, 6 шляхопроводів, 2 скотопрогони, 11 шляхопроводів для сільськогосподарської техніки, 28 водопропускних споруд та 4 транспортні розв’язки. За оцінками експертів та схожих будівництв, на все це можна витратити близько 4,7 мільярда гривень. Відтак на саму дорогу залишатиметься майже 8 мільярдів гривень — тобто 1 км дороги обійдеться в 270 мільйонів (10 мільйонів доларів).

  • Наприкінці березня 2019 року Офіс ефективного регулювання запустив сайт для контролю за витратами на ремонт доріг в Україні. На сайті можна подивитися, які тендери на ремонт доріг оголошені в різних регіонах, скільки грошей пішло на різні види робіт і скільки ще мають витратити.
  • На Львівщині, у Старосамбірському районі зняли кліп про аварійний стан дороги місцевого значення Мшанець — Стрілки. Авторами стали мешканці сіл, вони записали кавер на пісню гурту KAZKA «Плакала», щоб привернути увагу чиновників до ремонту дороги.