Справа MH17: Нідерланди позиваються проти Росії за трьома статтями

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Справа MH17: Нідерланди позиваються проти Росії за трьома статтями

Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

Уряд Нідерландів подав позов проти Росії до Європейського суду з прав людини за трьома стаття. Про це повідомив посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов, передає Укрінформ.

У позові йдеться, що Росія порушила такі статті Європейської конвенції з прав людини:

  • 2 стаття — право кожного на життя охороняється законом. Нікого не може бути умисно позбавлено життя інакше ніж шляхом виконання смертного вироку суду, винесеного після визнання людини винною у вчиненні злочину, за який закон передбачає таке покарання.
  • 3 стаття — нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.
  • 13 стаття — кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

«Нідерланди посилаються на Статтю 13 Конвенції у звʼязку з неналежним рівнем співпраці РФ у розслідуванні збиття літака усупереч її зобов’язанням відповідно до Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах», — пояснив Ченцов.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).