«Виявились звичайними шахраями». СБУ розповіла, що фігурант «плівок Єрмака» за $100 тисяч обіцяв «вирішити» питання

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Виявились звичайними шахраями». СБУ розповіла, що фігурант «плівок Єрмака» за $100 тисяч обіцяв «вирішити» питання

Юлія Вебер / «Бабель»

Служба безпеки України затримала у Києві членів злочинної групи, які за хабар $100 тисяч обіцяли «вирішити» питання повернення майна через звʼязки у правоохоронних органах. Серед затриманих — один з авторів «плівок Єрмака» Дмитро Штанько.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Служба безпеки їх затримала у столичній кав’ярні Kritikos на Печерську під час отримання всієї суми.

СБУ

«Серед затриманих — ймовірний автор скандальних «плівок Єрмака», котрий раніше фігурував у записах, на яких нібито обговорювалось призначення окремих осіб на високі державні посади. Сьогоднішнє затримання свідчить про те, що викривачі «гучних плівок» насправді виявились звичайними шахраями», — зазначили в СБУ.

Кримінальне провадження відкрили за ч. 4 ст. 190 та ч. 4. ст. 369 Кримінального кодексу України.

Офіс генпрокурора уточнив, що їх затримали під час «закінченого замаху на заволодіння грошами». Згідно з 15 статтею ККУ, замах визнається закінченим, якщо людина виконала всі дії, які необхідні для доведення злочину до кінця, але не змогла його закінчити з причин, які не залежать від неї — у цьому випадку через втручання правоохоронців.

  • 29 березня депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади. На відео з прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці та компанії «Укрзалізниця». На одному з відео брат голови ОП начебто проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури і хоче керувати компанією «Укрзалізниця». На іншому відео чоловік розповідає, що у нього є «хороша дівчинка, яка хоче очолити Національний комплекс «Експоцентр України».
  • Фігуранти справи про плівки Дениса Єрмака — Дмитро Штанько і Сергій Шумський — звинуватили Андрія Єрмака в корупції та заявили, що він отримував гроші від людей, які сподівалися обійняти державні посади. Обидва Єрмаки звинувачення заперечують.