Філіппінські поліцейські шукатимуть інфікованих коронавірусом по домівках. Правозахисники побоюються масових порушень прав людини

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Філіппінські поліцейські шукатимуть інфікованих коронавірусом по домівках. Правозахисники побоюються масових порушень прав людини

Bindue / Pixabay

На Філіппінах поліція ходитиме по домівках і перевірятиме мешканців на коронавірус. Заражених примусово відправлятимуть на ізоляцію до віддалених від домівок місць. Влада пояснює своє рішення способом запобігти поширенню інфекції.

Про це повідомляє Reuters.

Міністерство внутрішніх справ країни закликало населення повідомляти про випадки інфікування коронавірусом серед сусідів і зауважило, що хворих, які відмовляються співпрацювати, заарештують.

Такі жорсткі заходи були введені після тижня з найвищим для Південно-Східної Азії рівнем захворюваності. Через стрімке зростання кількості інфікованих лікарні отримали рекордне завантаження, а загальна кількість хворих зросла втричі після послаблення карантину першого червня.

Поліція буде ходити по домівках, виявляти хворих і примусово переміщувати їх до ізоляційних закладів — домашня самоізоляція вже не підходить. Раніше інфікованим у стані середньої тяжкості рекомендували перебувати саме вдома.

Для виправдання таких заходів МВС Філіппін посилається на нібито ухилення деяких хворих від самоізоляції. Правозахисні групи побоюються нового витка поліцейської жорстокості, оскільки методи роботи поліції в бідних районах не вирізняються повагою до людей та їх життя.

Раніше поліцію звинувачували у жорсткій реакції на дрібні порушення карантину та навіть у вбивстві дітей, які порушували комендантську годину. Поліція відкидає такі претензії.

Наразі на Філіппінах зафіксовано більш ніж 57 тис. випадків інфікування коронавірусом і 1 603 померлих від ускладнень хвороби.