У Росії запустили флешмоб з історіями про домагання. Сбербанк та «Дождь» почали розслідування, редактор «МБХ медиа» звільняється

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

13 липня у російському сегменті Twitter запустили флешмоб з історіями про сексуальні домагання та насильство і харасмент з боку чоловіків, які працювали чи продовжують працювати у російських медіа. Після цього Сбербанк і телеканал «Дождь» оголосили про наміри провести внутрішні розслідування щодо обвинувачених співробітників, а шеф-редактор видання «МБХ медиа» Сергій Простаков вирішив звільнитися.

Meduza повідомляє, що після того, як кілька користувачок у Twitter написали про сексуальні домагання з боку Простакова, зокрема, про те, що він нібито їх чіпав і намагався поцілувати, він оголосив про звільнення. Одна з користувачок розповіла, що кілька років тому Простаков нібито був присутній при груповому зґвалтуванні дівчини під час вечірки в його квартирі.

«Я хочу попросити вибачення у всіх дівчат, яких ображав, яким моя поведінка здалося образливою. Я щиро каюся в тому, що я так поводився з вами. Я ніколи не хотів нікого образити. Проблема була в невмінні будувати шанобливі і рівні комунікації. [...] У ситуації, що склалася, я не вважаю для себе можливим залишатися шеф-редактором «МБХ медиа», — написав Простаков.

Серед тих, кого звинуватили, крім Простакова, були також фоторедактор «МБХ медиа» Андрій Золотов, а також колишні працівники ЗМІ — Руслан Гафаров, SMM-менеджер Сбербанку, та Сергій Міненко, глава проєктів Сбербанку.

У чому звинуватили теперішніх працівників Сбербанку?

Російська служба «BBC» пише, що SMM-менеджера Сбербанку Гафарова звинуватила у насильстві журналістка Валерія Шабельникова. За її словами, пізніше він вибачився перед нею. Ще кілька дівчат розповіли про те, як Гафаров нібито навʼязливо пропонував їм секс.

Імʼя керівника проєктів Сбербанку Міненка в обговореннях спочатку не згадувалося, але згодом журналістка Ганна Чесова розповіла про те, як якийсь «загальний друг» робив непристойні пропозиції і ображав її при колегах, які ніяк не реагували на це. Пізніше вона уточнила, що йдеться про Міненка. Інша журналіста та письменниця Ольга Бешлей розповіла про нібито агресивні домагання з боку Міненка.

У Сбербанку наголосили, що «категорично не сприймають насильство у будь-якій формі» і розпочали внутрішню перевірку.

«Вчора в Twitter зʼявився ряд повідомлень від людей, які зіткнулися з насильством на свою адресу. У контексті цих повідомлень Сбербанк згадувався як роботодавець і, зрозуміло, ми відразу звернули на це увагу. Ми категорично не сприймаємо насильства в будь-якій формі і на адресу кого б там не було, і в даний час по даній інформації проводиться внутрішня перевірка», — наголосили у компанії.

Кого ще звинуватили?

Звинувачення в звʼязку з домаганнями до молодших співробітників також прозвучали на адресу ведучого «Дождя» Павла Лобкова. Журналіст «МБХ» Олександр Скрильніков заявив, що Лобков торкався його без дозволу і навʼязливо пропонував секс. Подібні історії про журналіста «Дождя» розповіли ще кілька користувачів Twitter.

Керівництво телеканалу наголосило, що «обовʼязково прокоментує скандал, коли «більш досконально розбереться в ситуації».