Рада виділяє 2,3 млрд гривень на погашення боргів «Південмашу»

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Рада виділяє 2,3 млрд гривень на погашення боргів «Південмашу»

Пресслужба «Південмашу»

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 3697 «Про внесення доповнень до державного бюджету на 2020 рік», який передбачає виділення Південному машинобудівному заводу 2,3 млрд грн для поповнення статутного капіталу.

За ухвалення закону проголосували 324 народні депутати.

Додаткові надходження пропонують спрямувати на погашення боргів по зарплаті, податкам, відрахуванням у держбюджет і заборгованості перед державою за кредитом, залученим 2 лютого 2004 року в компанії Colvis Finance Limited (Велика Британія) під державну гарантію (на це планують витратити найбільшу частину коштів — 1,97 млрд грн).

Підприємство має віддавати заборгованість перед державою щокварталу рівними частинами протягом 10 років починаючи з 2020 року, відповідно до затвердженого Кабміном плану розвитку.

  • У пояснювальній записці до законопроєкту пишуть, що системна криза на «Південмаші» триває вже понад десять років. У період з 2012 по 2019 рік завод удвічі скоротив обсяги виробництва. Крім того, чисельність працівників підприємства у 2019 році скоротили до 5 400 осіб, тоді як у 2012 році вона становила 10 000.
  • Унікальний завод працював над космічними й оборонними розробками, випускав сільськогосподарську техніку та тролейбуси. 9 липня Державне космічне агентство України, «Південмаш» і південнокорейська компанія Caris підписали меморандум щодо виробництва 5 тисяч електробусів на 23 млрд гривень.