Рада вилучила з антикоронавірусного фонду понад мільярд гривень. Гроші витратять на місцеві вибори

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Рада вилучила з антикоронавірусного фонду понад мільярд гривень. Гроші витратять на місцеві вибори

Brendan Hoffman / Getty Images

Депутати внесли зміни до закону про державний бюджет на 2020 рік, за якими вилучили з Фонду боротьби з коронавірусом понад мільярд гривень. Ці гроші підуть на фінансування місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня.

Про це повідомляє сайт Верховної Ради.

Всього з антикоронавірусного фонду вилучили майже 1,264 млрд грн, за що проголосували 330 депутатів. Коштами закриють потреби Центральної виборчої комісії для реалізації кількох програм, зокрема:

  • Керівництво та управління у сфері проведення виборів і референдумів — 10,8 млн грн;
  • Проведення виборів народних депутатів України — 994 тис. грн;
  • Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів — 1,2 млрд грн.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, ЦВК не вистачало запланованих у бюджеті 2,15 млрд грн, про що її керівництво повідомило Раду та Кабмін ще 5 червня.

«Оплата праці здебільшого є основним мотивом участі громадян у роботі виборчих комісій. Низькій рівень фінансового забезпечення таких видатків ставить під загрозу формування й утворення виборчих комісій», — йдеться в документі.

Відповідно до фінансово-економічного обґрунтування законопроєкту, ЦВК витратить на роботу членів територіальних виборчих комісій 1,15 млрд грн.

Ще 25 млн підуть на публікацію її рішень, 45 млн на канцелярські товари, 19 млн на зв’язок, 132 млн на транспорт і понад 495 млн на виготовлення виборчої документації.