Вдома у літньої жінки знайшли втрачену вазу династії Цін. Її продали за $9 млн

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

На аукціоні Sothebyʼs у Гонконгу за $9 млн продали китайську імператорську вазу XVIII століття, яку в 1950-х придбали за безцінь, не розуміючи її справжньої цінності. Артефакт часів династії Цін стояв запилений у будинку літньої жінки з європейської глибинки.

Про це повідомляє CNN.

Власниця фарфорової вази запросила для оцінки антикварного експерта, бо здогадувалась, що за неї можна отримати якісь гроші. Нідерландець Йоган Бош ван Розенталь, який прибув до оселі 80-річної жінки, здивувався як її багатій колекції китайської старовини, так і фривольній поведінці котів, які крутилися біля вази.

Незвичайну для місця і часу свого створення вазу зробили для імператора Хунлі, який правив Китаєм понад пів століття — з 1735 по 1796 рік.

Sotheby’s

Цей унікальний артефакт є одним з небагатьох, створених в «іноземних кольорах» — стилі, який китайські ремісники розробили з запозиченням західних художніх рішень. Ваза співпала з предметом, описаним в архіві імператорського палацу в Пекіні. Відомо, що Хунлі високо цінив цей витвір мистецтва за його незвичний вид.

Невідомо, як артефакт потрапив до Європи, проте експерти з Sothebyʼs ретельно вивчили архіви та встановили, що його продали на їхньому ж аукціоні ще в 1954 році в Лондоні. Тоді ваза коштувала всього $56. Пізніше її перепродали за $101. В архівах вона значиться як «Сітчаста ваза Генрі Гарнера», який був його першим відомим власником в Європі.

Раніше антиквари вже виставляли на аукціони мистецькі об’єкти часів імператора Хунлі. Зокрема, у 2010 році за $68 млн продали іншу вазу з його палацу, поки це найдорожчий предмет старовини китайського походження. Її знайшли під час прибирання закинутого будинку в Лондоні. У 2018 році за $19 млн продали іншу китайську вазу, яку знайшли у коробці з-під взуття у Франції.

Аукціон у Гонконгу, на якому виставляли «Сітчасту вазу Генрі Гарнера», продав витвори мистецтва на загальну суму в $411 млн.