Нардепи хочуть дозволити безоплатну повну середню освіту більше, ніж один раз у житті. Зареєстрували відповідний законопроєкт

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Нардепи хочуть дозволити безоплатну повну середню освіту більше, ніж один раз у житті. Зареєстрували відповідний законопроєкт

Pixabay

Народні депутати з фракції «Європейська солідарність» пропонують прибрати із закону про середню освіту обмеження щодо можливості безоплатно отримати повну середню освіту лише один раз протягом життя.

Відповідний законопроєкт № 3808 зареєстрували 8 липня.

Ініціатори проєкту зазначають, що стаття 6 закону «гарантує безоплатність здобуття у державних та комунальних закладах освіти повної загальної середньої освіти на кожному її рівні за рахунок державного та місцевих бюджетів один раз протягом життя».

При цьому, уточнення «один раз протягом життя», наприклад, щодо закладів спеціалізованої освіти, ліцеїв, не узгоджується з нормами частини третьої статті 53 Конституції України та не враховує позицію Конституційного суду про «доступність освіти як конституційної гарантії реалізації права на освіту на принципах рівності». А це означає, що нікому не можуть відмовити у праві на освіту.

Ініціатори проєкту пропонують зняти обмеження щодо отримання повної загальної середньої освіти лише «один раз у житті».