Зеленський підписав закон про загальну середню освіту

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про повну загальну середню освіту», прийнятий Верховною Радою 16 січня. Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти.

Закон передбачає три моделі вивчення української мови у школах. Ця стаття документа була написана за результатами рекомендацій Венеціанської комісії.

Перша модель передбачена для корінних народів України, що не проживають у мовному середовищі своєї мови та не мають держави, яка б цю мову захищала та розвивала. Найперше йдеться про кримських татар. Для них у першу модель закладено навчання мовою корінного народу з 1 до 11 (12) класу поряд з ґрунтовним вивченням української мови. Друга модель — для шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС. Третя модель працюватиме для решти національних громад України. Вона стосується нацменшин, мова яких належить до однієї з українською мовної сім’ї. Там початкова школа також буде мовою меншини поряд із вивченням української, а з 5 класу не менше 80% навчального часу читатиметься державною мовою.

Згідно з новим законом, учні отримають можливість обирати навчальні предмети, курси та матимуть більше прав для учнівського самоврядування. Також закон передбачає три адаптаційні цикли навчання — 1—2 класи, 5—6 класи та 10 клас. У Міносвіти наголошують, що ці періоди — найбільш вразливі для дітей упродовж шкільного життя. Відтепер це обов’язково враховуватиметься при плануванні навчання у школах.

Закон також встановлює нові підходи до призначення директорів шкіл та запроваджує педагогічну інтернатуру для молодих вчителів.