Суд ЄС дозволив YouTube не розкривати дані користувачів, які розміщують на сервісі нелегальне відео

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Videvo

Суд Європейського Союзу дозволив YouTube не розкривати інформацію, що допоможе ідентифікувати осіб, які нелегально розміщують на цій платформі відеоконтент без дотримання вимог авторського права.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Згідно з цим рішенням, YouTube має на вимогу правовласників повідомити лише поштову адресу користувачів, які займаються піратством, але не їхні електронні та IP-адреси або телефонні номери.

Як пише видання, позов ініціював суд у Німеччині, який просив вирішити суперечку між німецькою кінокомпанією Constantin Film і YouTube. Причиною для позову з боку кінокомпанії стало те, що у 2013 та 2014 роках користувачі YouTube розмістили на відеосервісі два фільми без згоди правовласника — Scary Movie 5 і Parker. Намагаючись отримати дані про онлайн-піратів, кінокомпанія звернулася з відповідною вимогою до адміністрації YouTube. Утім, відеосервіс відмовився повідомити Constantin Film персональні дані користувачів, які порушили авторські права.

У Google привітали це рішення суду, адже відтепер компанії буде простіше ухвалювати рішення щодо того, яку інформацію надавати правовласникам. Це рішення «забезпечує правову ясність щодо того, якою інформацією доцільно ділитися з правовласниками у випадку висування претензії на авторське право», — йдеться у заяві Google.

  • У квітні агентство Roc Nation, яке представляє інтереси репера Jay-Z, подало скаргу на YouTube через аудіо-діпфейки з голосом виконавця, які розміщені на каналі Vocal Synthesis. Агентство стверджувало, що творці контенту порушили авторські права і незаконно використали технологію штучного інтелекту.