У Раді щороку будуть проводити ґендерний аудит

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В українському парламенті будуть впроваджувати ґендерну політику відповідно з міжнародним досвідом, щоб забезпечити рівні права для жінок. Тепер на початку кожного року у Верховній Раді буду проводити ґендерний аудит.

Про це повідомив керівник апарату ВР Вʼячеслав Штучний.

Апарат Ради підписав відповідний меморандум зі структурою ООН з питань ґендерної рівності. Аудит дозволить проаналізувати, наскільки рівні права чоловіків і жінок у парламенті, а також підвищить обізнаність працівників Ради в питаннях інтеграції ґендерних принципів у роботу апарату.

Апарат Ради провів вебінар, на якому учасники ознайомилися з принципами і практичним досвідом застосування ґендерно орієнтованого підходу у бюджетному процесі для розробки нормативно-правових актів.

За словами заступниці керівника проєкту «Ґендерне бюджетування в Україні» Оксани Цюпи, таке бюджетування дозволяє переструктурувати бюджети так, щоб доходи і витрати враховували потреби жінок і чоловіків.

«Уже доведено, що вкладання грошей в ґендерну рівність у геометричній прогресії відбивається на розмірі валового внутрішнього продукту країн. Адже залучається велика категорія незайнятого, але економічно активного населення і це працює на покращення добробуту громадян», — сказала вона.

  • У грудні 2019 року дружина президента Олена Зеленська ініціювала приєднання України до «Партнерства Біарріц» з утвердження ґендерної рівності. Метою ініціативи є посилення відповідальності «Великої сімки» та консолідація зусиль інших держав щодо досягнення ґендерної рівності.