МОЗ у тестовому режимі запускає електронні лікарняні. Вони мають запрацювати вже до кінця літа

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністерство охорони здоров’я запускає електронні листки непрацездатності — лікарняні — у тестовому режимі на базі сервісу Пенсійного фонду.

Про це заявив заступник міністра охорони здоровʼя з питань цифрового розвитку Ярослав Кучер на брифінгу.

Він наголосив, що після тестування та остаточного узгодження формату електронних лікарняних, відбудеться поступове переведення медзакладів на їх видачу.

Поки у міністерстві планують впроваджувати електронні лікарняні у два етапи.

Перша модель — це так звана «спрощена система». У Пенсійному фонді розробили спеціальний вебінтерфейс на сайті свого фонду, де лікар може за допомогою електронного цифрового підпису у спеціальній формі вносити дані про пацієнта. Далі ця інформація в автоматичному режимі буде надаватися усім службам.

За цією моделлю МОЗ планує запустити електронні лікарняні вже до кінця літа. Наразі у відомстві приймають форми реєстрації від медзакладів, які хочуть спробувати протестувати цю систему, щоб зібрати пропозиції від лікарів.

Друга модель електронних лікарняних — «цільова модель», яка працюватиме в eHealth. Її мають запустити у цій системі на початку 2021 року.

«Вона полягає в тому, що коли в базі даних eHealth є дані про пацієнта, лікар зможе виписувати е-лікарняні з мінімальною кількістю дій», — пояснив заступник глави МОЗ.