Кабмін призначив мовним омбудсменом Тараса Креміня. Що про нього відомо?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кабмін призначив мовним омбудсменом Тараса Креміня. Що про нього відомо?

УНІАН

Кабінет міністрів призначив уповноваженим із захисту державної мови Тараса Креміня. Відповідне рішення ухвалили на засіданні 8 липня.

«Виклик перед ним стоїть непростий, завдань багато. Сподіваюсь, Офіс омбудсмена запрацює уже найближчим часом. За створення секретаріату зі штатом до 50 людей проголосували на засіданні два тижні тому», — повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Facebook.

На посаду мовного омбудсмена також розглядали кандидатуру мовного активіста зі Львова Святослава Літинського. Його як кандидата визначила урядова комісія.

Що відомо про Тараса Креміня?

Колишній народний депутат від партії «Народний фронт», очолював підкомітет Верховної Ради з питань середньої і загальної освіти. У 2014 році був обраний головою Миколаївської обласної ради. На парламентських виборах 2019 року був кандидатом від партії «Українська стратегія Гройсмана» під номером 28 у списку.

Син українського поета, лауреата Шевченківської премії Дмитра Креміня.

  • Посаду мовного омбудсмена запровадили торік у квітні мовним законом.
  • Попередницею Креміня була завідувачка кафедри журналістики Чорноморського національного університету ім. Могили Тетяна Монахова. Її призначили на посаду мовного омбудсмена торік у листопаді.
  • Наприкінці квітня Монахова оголосила про відставку. Вона пояснила, що звільняється, оскільки уряд так і не створив секретаріат мовного омбудсмена. Також Монахова зізналася, що пів року не отримувала зарплату.