В уряді визначилися з кандидатом на посаду мовного омбудсмена. Що про нього відомо

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
В уряді визначилися з кандидатом на посаду мовного омбудсмена. Що про нього відомо

Святослав Літинський

Урядова комісія визначила головного кандидата на посаду мовного омбудсмена. Це відомий мовний активіст зі Львова Святослав Літинський.

Про це повідомляє пресслужба Мінкульту.

«02 червня 2020 року в Міністерстві культури та інформаційної політики України відбулося засідання Комісії з добору кандидатури на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. За результатами співбесіди з кандидатами відповідно до рішення Комісії переможцем добору став Літинський Святослав Володимирович», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що саме його кандидатуру буде подано на розгляд Кабміну для затвердження.

Сам Літинський також підтвердив цю новину і розповів, що потрібно зробити найпершим на посаді Уповноваженого із захисту державної мови.

«Найбільший виклик організації роботи уповноваженого — це власне утворити державний орган — Секретаріат уповноваженого. Бо Секретаріат виконує всі функції і навіть виплачує заробітну плату уповноваженому. Відповідно, без секретаріату — це більш декларативна посада, яка теж, в принципі, має певну вагу. Але не може виконувати свої функції належно. Найважливіший план — це утворити цей орган, Секретаріат Уповноваженого. Для цього бракує постанови уряду, який би сказав: «Утворити секретаріат. Дозволити йому видавати власні накази» і так далі», — пояснив він.

Хто такий Святослав Літинський?

Святослав Літинський є відомим в Україні активістом, зокрема, у царині захисту української мови. Він народився у 1981 році у Львові і працює викладачем. Також має звання доктора філософії з фізико-математичних наук.

Від 2012 року Літинський став відомим своїми судовими позовами щодо захисту української мови. У листопаді 2014 року він через суд домігся від Державної міграційної служби отримання паспорта без російськомовної сторінки.

Також Літинський активно судився із компаніями, зокрема міжнародними, щодо необхідності маркування їхніх товарів українською мовою, а також навіть із політиками. Зокрема, у серпні 2015 року він звернувся до МВС із проханням надати український переклад виступу міністра Арсена Авакова російською мовою. Коли йому відмовили, активіст звернувся до суду та виграв його. МВС спочатку подало апеляцію, але згодом відкликало її. Сам Аваков бурхливо негативно відреагував на дії Літинського, однак через деякий час спікер МВС Артем Шевченко вибачився перед активістом за реакцію міністра.

  • Наприкінці листопада минулого року Кабінет міністрів призначив завідувачку кафедри кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили Тетяну Монахову на посаду мовного омбудсмена.
  • Наприкінці квітня Монахова оголосила про відставку. Вона пояснила, що звільняється, оскільки уряд так і не створив секретаріат мовного омбудсмена. Також Монахова зізналася, що пів року не отримувала зарплатню.