МЗС: Іран не хоче домовлятися про суми компенсацій родинам загиблих в авіакатастрофі літака МАУ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Представники Ірану не хочуть домовлятися щодо сум компенсацій родинам загиблих в авіакатастрофі літака МАУ під Тегераном.

Про це заявив заступник очільника МЗС Євген Єнін в інтерв’ю BBC.

«Буквально сьогодні [7 липня] ми отримали комунікацію з Тегерану про те, що іранська сторона не готова прийняти пропозицію Києва щодо переговорів», — розповів він.

За словами Єніна, наразі складно говорити про конкретні суми, тому що для цього потрібно провести багато експертиз. Однак все залежить від політичної волі іранської сторони.

«Ми над [політичною волею] працюємо і щиро сподіваємося, що іранська сторона все ж таки під впливом низки чинників зголоситься якомога швидше розпочати переговорний процеc», — вважає заступник міністра.

  • 8 січня 2020 року в столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США і країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу».
  • 29 червня влада Ірану заявила про відправку до Франції бортових самописців літака. Канада також надішле фахівців. Україну офіційно запросили взяти участь у розшифровці 1 липня.