Мер Києва Кличко: Будівництво ТРЦ на території книжкового ринку «Петрівка» наразі не планується

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Мер Києва Кличко: Будівництво ТРЦ на території книжкового ринку «Петрівка» наразі не планується

Anggun Tan / Unsplash

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що будівництво торговельно-розважального центру на території книжкового ринку «Петрівка» наразі не планується.

Про це йдеться на сайті Кличка.

У повідомленні пишуть, що деякі ЗМІ нещодавно оприлюднили інформацію, що на місці книжкового ринку «Петрівка» нібито планують побудувати однойменний ТРЦ, а сам ринок — знести. Крім того, нібито адміністрація ринку повідомила підприємцям, що вони мають переїхати в район станції метро «Лісова», бо «бульдозери за день все знесуть» і ринку на Петрівці не буде.

«За даними реєстру прав власності, книжковий ринок розташований на двох орендованих земельних ділянках [...], цільове призначення яких — будівництво, експлуатація та обслуговування торгово-розважального комплексу та паркінгу. Орендар — ТОВ «Книжковий ринок». Також детальний план території передбачає розміщення ТРЦ на вулицях Вербова, Куренівська, Богатирська, Московський проспект, Набережно-Рибальська [...] . Втім, на цей час, згідно з даними електронної бази документообігу Департаменту архітектури, на ці ділянки містобудівні умови та обмеження не надавались! Тому, хто і навіщо підбурює людей — треба зʼясувати», — сказав Кличко.

Він закликав представників книжкового ринку провести детальну розмову з керівництвом ринку і обговорити робочі відносини.

  • У листопаді 2019 року ЗМІ повідомляли, що на місці книжкового ринку «Петрівка» незабаром може з’явитися однойменний ТРЦ. Дозвіл на будівництво видав Департамент містобудування та архітектури КМДА своїм наказом від 3.10.2019 року № 1248.
  • Документ дозволяє спорудження будівлі не вище 9 поверхів на вул. Вербова, 21, 23 в Оболонському районі Києва. Будівництво ТРЦ планується на земельній ділянці площею 0,9899 га.
  • Уже у липні 2020 року ініціатор компанії захисту ринку Владислав Трубіцин написав у своєму Facebook: «На підставі незаконних рішень міської влади від 2004 року новий власник і адміністрація ринку кулуарним способом ухвалили рішення про ліквідацію ринку «Петрівка» до 1 січня 2021 року. На цьому культовому місці, де понад 20 років реалізовувався найвишуканіший букіністичний і навіть антикварний книжковий попит, тепер планують звести черговий ТРЦ».
  • Працівники ринку створили громадську організацію для захисту «Петрівки» і запустили кампанію #SavePetrovka. Вони будуть боротися за те, щоб територію книжкового ринку передали у власність місцевій общині.