Іран визнав, що пожежа на ядерному обʼєкті завдала «значних» збитків. Але причину не зазначають

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Ірані чиновники підтвердили, що пожежа у будівлі поруч з ядерним обʼєктом у місті Натанз призвела до «значних» збитків. Перед цим у країні заявляли, що вплив пожежі був «обмежений».

Про це повідомляє CNN.

Пожежа негативно вплинула на виробництво центрифуг, які необхідні для циклу збагачення урану. Вогонь пошкодив один із навісів, людських жертв немає. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердило заяву Ірану, що на підприємстві не було ядерних матеріалів.

Іранська сторона наразі не повідомляє про причини пожежі. Видання Reuters з посиланням на джерела в іранському уряді повідомляє, що ймовірна причина — кібератака.

Офіційний представник Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Бехруз Камалванді заявив, що країна замінить будівлю, яка постраждала, на іншу — більшого розміру і з більш передовим обладнанням.

Російська служба BBC з посиланням на Камалванді повідомляє, що причини пожежі так і не назвуть з міркувань безпеки.

В ОАЕІ повідомили, що відповідальність за пожежу на ядерному обʼєкті взяли на себе «Гепарди батьківщини» — редакція BBC отримала відповідний лист на електронну пошту. «Гепарди батьківщини» заявили, що вибрали саме Натанз, тому що там є наземні обʼєкти, збиток для яких іранській владі приховати складніше, ніж на підземних обʼєктах. Угрупування заявило, що воно складається з колишніх співробітників іранських сил безпеки, які вирішили боротися проти влади.

Західні ЗМІ зазначають, що правдивість листа перевірити складно, оскільки раніше про це угруповання ніколи не згадувалося.

  • Пожежа сталась 2 липня о 02:06 у будівлі, яка споруджується поруч з ядерним обʼєктом у місті Натанзі (провінція Ісфахан).
  • Завод зі збагачення урану в Натанзі продовжує функціонувати в штатному режимі.