ЗМІ назвали імена ймовірних підозрюваних у вбивстві критика Кадирова Умарова. Обоє мали статус біженців

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ЗМІ назвали імена ймовірних підозрюваних у вбивстві критика Кадирова Умарова. Обоє мали статус біженців

Скриншот

За підозрою у вбивстві в Австрії уродженця Чечні Маміхана Умарова, відомого як «Анзор з Відня», затримані двоє інших уродженців Чечні — Саралі Ахтаєв і Салман Магамадов. Про це повідомляє «Кавказ. Реалії» з посиланням на джерело в одній з європейських діаспор.

За даними видання, 47-річний Ахтаєв перебрався до Європи в 2002 році, а 37-річний Магамадов — у 2004 році. Вони обоє перебували в статусі біженців, але не вказується, в якій країні. Про їх можливий звʼязок з чеченською владою точної інформації немає, але відомо, що Магамадов раніше працював в антитерористичному центрі в місті Урус-Мартан.

В той же час, австрійське видання «Oe24» пише про Sar Ali A. як про виконавця вбивства.

Австрійська прокуратура підтвердила, що вбитий був вихідцем з Чечні на імʼя Мартін Бек, який проходив за програмою захисту особистості. Раніше стало відомо, що Умаров змінив ім’я на Мартін Бек.

«BBC Русская служба» пише, що пів року тому Умаров дав інтерв’ю українському журналісту для проєкту «Свободный». Він розповідав, що з 2010 року співпрацював зі спецслужбами Австрії і через нього пройшло більше 10 замовлень на вбивства. Також Умаров раніше нібито допоміг зірвати замах, який готувався на українських політиків та громадських діячів.

В інтерв’ю Умаров розповів, що ще у 2015 році після відео, на якому на той час народний депутат Ігор Мосійчук розстріляв портрет глави Чечні Рамзана Кадирова, на нього вийшли люди з Чечні. За його словами, вони нібито просили знайти того, хто зможе вбити Мосійчука. Також тоді нібито йшлося про вбивство командира чеченського добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва — Адама Осмаєва та його дружини Аміни Окуєвої.

Видання пише, що як докази своїх слів Умаров надав аудіоповідомлення, які отримував від жителя Чечні.

Умаров розповів, що він вийшов на Мосійчука і Адама Осмаєва і передав їм всю інформацію, включно з аудіоповідомленнями та скриншотами переписок.

Ці слова «BBC» підтверджував і сам Ігор Мосійчук.

  • 4 липня у передмісті Відня застрелили уродженця Чечні Маміхана Умарова, відомого як «Анзор з Відня», який публічно критикував главу Чечні Рамзана Кадирова.
  • За підозрою у причетності до вбивства Умарова поліція Австрії затримала двох уродженців Чечні. Зараз вони знаходяться у СІЗО.
  • Умаров відомий як жорсткий критик Кадирова. Він вів чеченською мовою канал на YouTube «Анзор з Відня», підписниками якого були 12,6 тисячі користувачів. Останнє відео на його каналі було опубліковано 3 липня. За два дні воно набрало понад 167 тисяч переглядів.