17 українців застрягли в аеропорту у Греції. Їх відправлять додому першими зворотними рейсами

Автори:
Вікторія Мартинюк, Катя Мещерякова
Дата:

В аеропорту Афін до Греції не впустили 17 громадян України, які прилетіли з Києва, через заборону на в’їзд до ЄС громадянам третіх країн.

Цю інформацію «Бабелю» підтвердили у Міністерстві закордонних справ України.

Речниця МЗС Катерина Зеленко повідомила, що українців не затримали, а просто не впустили через заборону на в’їзд. За її словами, громадяни зараз перебувають на території аеропорту у спеціальних місцях утримання.

Заступниця начальника управління консульського забезпечення МЗС Олена Ялова повідомила, що консул уже прибув в аеропорт, питання на контролі керівництва МЗС. «Громадянам надають необхідну правову допомогу, перевіряють умови утримання. Їм доставили засоби гігієни та питну воду», — додала Ялова.

У МЗС обіцяють згодом надати більш детальну інформацію.

Одна з пасажирок, Аня Валевська, повідомила у Facebook, що до них пустили консула, який передав речі першої необхідності. Також авіакомпанія Wizzair, клієнтами якої була частина українців, передала для своїх пасажирів бутерброди та воду. Ryanair поки не відреагувала.

Посольство України у Греції повідомляє що українців мають доправити додому першими зворотніми рейсами Афіни — Київ:

  • Wizzair — 07.07 о 21:55;
  • Ryanair — 06.07 (очікується підтвердження точного часу).

«Консули України співпрацюють з відповідними державними структурами Греції для того, щоб до громадян України, яких віднесено до категорії «небажані», не застосовувалась процедура депортації», — зазначають у повідомленні.

Що сталося?

Раніше «Європейська правда» з посиланням на затриманого пасажира повідомила, що українці прибули до грецької столиці 4 липня ввечері рейсами двох компаній-лоукостерів.

«Коли ми приїхали в «Жуляни» [аеропорт «Київ»] нас на реєстрації суворо розпитували і розглядали весь пакет документів (ми навіть зробили тест в лабораторії і надали з мокрою печаткою). Все показавши і розповівши, нас відпустили на паспортний контроль», — розповів пасажир.

Після прибуття в Афіни під час паспортного контролю 17 громадянам України відмовили у в’їзді в країну і затримали. Серед затриманих — 15 дорослих і двоє дітей віком 8 та 9 років.

«Після прильоту на паспортному контролі нас зупинили і відправили. Поки ми були в аеропорту, нас намагалися змусити підписати згоду на депортацію, ми відмовилися», — розповів чоловік виданню.

За його словами, після відмови їх відвезли до поліцейського відділку на території аеропорту і розмістили в камерах. Пасажир розповів, що там вони провели ніч і залишаються досі. Крім того, у них відібрали всі речі, крім телефонів без зарядних пристороїв. За його словами, у камерах погані умови і нема необхідних гігієнічних засобів, а також не дають води та їжі.

За словами пасажирів, уранці 5 липня вони зв’язалися з консулом, який сказав їм, що українці не мали права на вʼїзд і повинні повертатися в Україну тими ж рейсами. Обидва рейси будуть тільки у вівторок, 7 липня.

  • ЄС дозволив з 1 липня в’їзд громадянам з 14 країн, України серед них немає. Проте окремим категоріям громадян із країн, які не потрапили до списку, вʼїзд у ЄС дозволений.
  • Міністерство закордонних справ України презентувало інтерактивну карту світу для планування подорожей за кордон під час пандемії COVID-19. Карта доступна за посиланням.