Євросоюз схвалив перший препарат проти коронавірусу — «Ремдесивір», який напередодні викупили США

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Європейська комісія надала дозвіл на використання препарату «Ремдесивір», але наразі невідомо, де його брати, оскільки днями Адміністрація президента США скупила пів мільйона курсів, або 90% запасів єдиного у світі виробника цього медикаменту. Дешеві аналоги препарату має право виробляти Україна, але за ліцензійною угодою продавати їх в ЄС не може.

Про це повідомляє сайт Єврокомісії.

Вищий виконавчий орган ЄС рекомендував препарат для використання в найкоротші строки, пояснюючи це надзвичайною ситуацією в сфері охорони здоров’я. Рішення зайняло тиждень, хоча зазвичай процедура авторизації ліків займає до 70 днів.

Таким чином, ремдесивір можна вільно продавати на території ЄС. Проте є інша проблема — це його відсутність на світовому ринку в майбутні три місяці. Патент на виробництво препарату є лише в американської компанії Gilead Inc., яка продала більшу частину своїх запасів уряду США.

У Всесвітній організації охорони здоров’я висловили з цього приводу занепокоєння, але вирішили не робити заяв, доки не розберуться, чи є в Gilead Inc. домовленості про ліцензійне виробництво в інших країнах.

Наразі відомо, що компанія надала згоду на виробництво дешевшої версії препарату в низці країн з низьким і середнім рівнем доходів, серед яких — Україна, Білорусь та Узбекистан.

Угода виключає можливість продажу аналогу ремдесивіру до країн Євросоюзу, Китаю, Японії, Мексики, США та Росі. Про це повідомляє Los Angeles Times.

Наразі Євросоюз намагається щось зробити з можливістю закупівель ремдесивіру або його дешевих аналогів. Єврокомісар з питань охорони здоров’я та безпеки продуктів харчування Стелла Киріакідес веде переговори з Gilead Inc. для можливості резерву хоч якоїсь кількості курсів препарату для країн блоку, передає Financial Times.

Виробника першого схваленого препарату від коронавірусу критикують за надто високу ціну курсу — $3 120 для приватних осіб і $2 340 для держзакупівель. Проте «справедлива ціна», як зазначає американський Інститут клінічних та економічних досліджень, не може перевищувати $310.

За даними дослідження науковців Ліверпульського інституту фармакології, собівартість одного курсу ремдесивіру становить всього $5.

Компанію Gilead Inc. цілком справедливо звинувачують у спробі монополізувати ринок ліків від небезпечної інфекції, яка заполонила увесь світ, хоча препарат, невдало розроблений для боротьби з вірусом Ебола, не продемонстрував реальної ефективності у випадку з COVID-19.