Іран погодився виплатити компенсації сімʼям жертв збитого літака МАУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде заявила, що Іран погодився виплатити компенсації сімʼям жертв збитого над Тегераном літака МАУ, на борту якого знаходилися 176 осіб.

Про це повідомляють Agence France-Presse та Al Jazeera.

«Ми підписали угоду про взаєморозуміння, згідно з якою тепер ми будемо вести переговори з Іраном про відшкодування збитків і компенсації», — сказала вона.

Йдеться про виплати сімʼям загиблих громадян Швеції, Канади, Великої Британії, Афганістану та України, серед яких були девʼять членів екіпажу.

Конкретні суми виплат поки невідомі.

Міністерство закордонних справ України пізніше підтвердило підписання меморандуму з Іраном і зазначила, що ця ініціатива належала українській стороні.

«Україна буде голосом цієї групи [з пʼяти країн]. Документ визначає нашу державу спікером, що означає, що саме Україна від імені групи буде вести переговори з Іраном [...]. Іран понесе всю відповідальність і заплатить за те, що він зробив », — сказав міністр Дмитро Кулеба.

  • 8 січня 2020 року в столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Всі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США і країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу».
  • 29 червня влада Ірану заявила про відправку до Франції бортових самописців літака. Канада також надішле фахівців. Україну офіційно запросили взяти участь у розшифровці 1 липня.