У Монголії зафіксували спалах бубонної чуми. В одному з регіонів країни ввели безстроковий карантин

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
У Монголії зафіксували спалах бубонної чуми. В одному з регіонів країни ввели безстроковий карантин

Rocky Mountain Laboratories / Wikipedia

В одній з провінцій Монголії зафіксували спалах бубонної чуми.

Про це повідомляє Національний центр вивчення зоонозних інфекцій.

Видання «Тайга.Инфо» уточнює, що в лікарню доставили чоловіка і дівчину, яка перебувала в критичному стані. Причина інфікування — сире мʼясо бабака, яке їли хворі. Видання уточнює, що з дівчиною безпосередньо контактували 60 осіб, а побічно — ще 400. За інформацією Національного центру вивчення зоонозних інфекцій, вдалося встановити «146 осіб першого контакту і 504 людини другого контакту». У регіоні Ховд ввели карантин на невизначений час.

Видання Azattyq Ruhy повідомляє, що це не перший випадок бубонної чуми в Монголії. Наприкінці квітня 2019 року подружжя з провінції Баян-Улгий померло від бубонної чуми. Вони теж вживали в їжу сире мʼясо бабака.

Бубонна чума — це бактеріальне захворювання, яке передається блохами, що живуть на диких гризунах, таких як бабаки, а також після безпосереднього контакту з інфікованими тканинами хворих і повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період перед розвитком симптомів — 1—7 днів. Чума призводить до смерті у 30—60% випадків. Зараз, за умови своєчасної діагностики, ця хвороба успішно лікується антибіотиками.