«ДАБІ йде в небуття». Кабмін запускає єдину електронну систему у сфері будівництва

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів на засіданні схвалив запуск Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Це третій етап реформування галузі містобудування після ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ).

Про це повідомляють Урядовий портал, пресслужба Міністерства розвитку громад і територій, а також міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Реєстр представлений як експериментальний проєкт. Він передбачає:

  • скорочення термінів надання адмінпослуг;
  • підвищення якості послуг у сфері будівництва;
  • зниження корупційних ризиків;
  • відкритість і доступність інформації про учасників і стан будівництва, життєвий цикл обʼєктів будівництва тощо.

За словами міністра, система забезпечить максимальну автоматизацію і прозорість усіх процесів. До неї підключать понад 60 тисяч осіб, зокрема архітекторів, атестованих осіб, органи місцевого самоврядування та іншіх. Усі вони матимуть доступ виключно за електронним підписом.

«Головна ідея системи полягає в тому, що всі документи щодо кожного [будівельного] об’єкта повинні створюватися в самій системі. Це дозволить і систематизувати дані, і зробити цей процес повністю прозорим», — сказав Федоров.

  • 13 березня президент Володимир Зеленський заявив, що ДАБІ ліквідують. У кінці травня замість ДАБІ створили Державну інспекцію містобудування.
  • Наприкінці року Міністерство цифрової трансформації відкрило будівельний реєстр ДАБІ. У ньому можна перевірити наявність у забудовника довгобудів.