Прокуратура Нідерландів представила нові записи телефонних розмов підозрюваних у справі МН17

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Прокуратура Нідерландів представила нові записи телефонних розмов підозрюваних у справі МН17

Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

Прокуратура Нідерландів надала запис нових телефонних розмов у справі збитого на Донеччині в 2014 році пасажирського літака MH17.

Про це повідомляє нідерландське видання NRC.

Згідно з новими записами, військові думали, що збили український винищувач.

Так, о 16:48 вечора, незабаром після аварії MH17 на сході України, підозрюваний Леонід Харченко подзвонив підозрюваному Сергію Дубінському.

«Ми вже на місці. Ми вже збили «Сушку» [винищувач]», — говорить Харченко.

Уже ввечері о 19:52, Дубінський дзвонить підозрюваному Олегу Пулатову і запитує: «Скажіть, наш «Бук» стріляв чи ні?».

На це Пулатов відповів: «Бук» збив «Сушку» після того, як «Сушка» збила «Боїнг».

Потім Дубінський зателефонував полковнику Ігорю Гіркіну, який тоді очолював збройні сили так званої «ДНР».

«Сушка» вдарила по «Боїнгу», а потім ми застрелили «Сушку» нашим «буком». Хороші новини, правда, Ігор?» — сказав Дубінський. На це Гіркін відповів: «Я не знаю, я, чесно кажучи, не вірю цьому...»

Прокурори нагадали, що серед уламків літака й тіл пасажирів було знайдено фрагменти ракети «Бук». Інших літаків у цей день не збивали.

Нові докази надали у відповідь на запити адвокатів Олега Пулатова минулого тижня. Захист стверджував, що не можна виключати альтернативних сценаріїв, наприклад, ймовірність того, що MH17 був збитий українським винищувачем.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).