Суд виніс вирок російському режисеру Серебреннікову. Його засудили до умовного терміну

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Суд виніс вирок російському режисеру Серебреннікову. Його засудили до умовного терміну

Anton Novoderezhkin \ TASS via Getty Images

Російського режисера Кирила Серебреннікова засудили до трьох років умовного ув’язнення у справі про розкрадання 129 мільйонів рублів ($1,8 мільйона) під час реалізації театрального проєкту «Платформа».

Про це пише ТАСС.

«Призначити Серебреннікову покарання у вигляді трьох років позбавлення волі умовно зі штрафом в розмірі 800 тисяч рублів [$11 тисяч] і випробувальним терміном на три роки», — оголосила вирок суддя.

Деякі російські ЗМІ стверджують, що режисеру також заборонили займати керівні посади у художніх закладах, а інші — що суд не став призначати йому таке покарання.

Іншим фігурантам цієї справи суд присудив штрафи та кілька років умовного терміну. Сам Серебренніков заявив, що «незадоволений» рішенням суду, а його адвокати оскаржать вирок.

Під будівлею суду зібралася акція на підтримку режисера. Вирок її учасники зустріли оплесками.

Хто такий Кирило Серебренніков?

Кирило Серебренніков народився 7 вересня 1969 року в Ростові-на-Дону. Він російський режисер театру і кіно, з 2012 року — художній керівник московського театру «Гоголь-центр». Професійно театром займається з 1990 року, також зняв кілька фільмів і серіалів. У нього є нагороди «Кінотавра» та Каннського фестивалю.

Серебренніков відомий своїми ліберальними політичними поглядами, також він критикує російську владу.

Що за справа?

У 2017 році Серебреннікову висунули звинувачення у шахрайстві в особливо великому розмірі, його взяли під домашній арешт. Слідчі вважають, що підозрювані викрали 133 млн рублів з 214 млн рублів, виділених «Седьмой студии» з бюджету на розвиток і популяризацію сучасного мистецтва. Сам Серебренніков назвав звинувачення на свою адресу «абсурдними та шизофренічними» і заявив, що всі гроші, виділені державою, були витрачені за призначенням.

У грудні 2018 року Асоціація театральних критиків Росії присудила художньому керівнику «Гоголь-центру» і режисеру Кирилу Серебреннікову премію в номінації «Людина року» за «безпрецедентну вірність професії в умовах домашнього арешту».