«Рішення не набуло сили». НАБУ вважає безпідставним закриття прокуратурою справи щодо Бахматюка

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Рішення не набуло сили». НАБУ вважає безпідставним закриття прокуратурою справи щодо Бахматюка

Пресслужба компанії Укрлендфармінг

Національне антикорупційне бюро вважає безпідставним закриття кримінального провадження щодо власника VAB Банку Олега Бахматюка.

Про це йдеться у заяві відомства у Facebook.

Бюро пояснило, що рішення Печерського райсуду столиці, який зобовʼязав Офіс генпрокурора закрити справу, не набуло чинності. «НАБУ і САП подали 15 червня апеляційну скаргу на рішення Печерського райсуду. Апеляційне провадження відкрито. Засідання призначили на 17 та 19 червня», — пояснили в НАБУ. Бюро додало, що оскільки Печерський райсуд не надіслав вчасно матеріали справи, засідання в апеляційній інстанції не відбулося — його перенесли на 20 липня.

Також в НАБУ підкреслили, що суди вже виносили рішення у справах бюро, виходячи за межі своєї компетенції та намагаючись у такий спосіб втрутитися в кримінальний процес. «І попри наявність застереження щодо нібито неможливості оскарження, ми в законний спосіб доводили, що це не так. У підсумку такі рішення скасовували», — підкреслили в бюро.

НАБУ наголошує, що з лютого 2019 року, відколи підготовлено проєкти повідомлень про підозру, бюро і САП перебувають під постійним тиском, а зацікавлені особи не припиняють спроб у різний спосіб домогтися припинення слідства.

«І ось коли розслідування вийшло на завершальну стадію, його змушують припинити. Це означатиме, що 10 підозрюваних у вчиненні тяжкого злочину можуть уникнути покарання, а збитки, завдані державі (а це 1,2 млрд грн), ніколи не будуть відшкодовані», — резюмували в бюро.

  • 26 червня генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що прокуратура змушена була закрити справу проти Бахматюка.
  • 29 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно обрала запобіжним заходом для Бахматюка тримання під вартою.
  • Бахматюка підозрюють у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України згаданій фінустанові.