Опитування показало зростання підтримки ЄС у більшості європейських країн. Залишитися в блоці хотіли б і британці

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Опитування показало зростання підтримки ЄС у більшості європейських країн. Залишитися в блоці хотіли б і британці

Christian Thiel / Getty Images

Через чотири роки після голосування за Brexit більшість британців схилилась до думки, що краще залишитись у Євросоюзі. Такі дані продемонструвало опитування European Social Survey. Тим часом блок створює фонд для запобігання конфліктам та посилення безпеки.

Про це повідомляє CNN.

За даними загальноєвропейського опитування, яке проходить що два роки, 56,8% опитуваних британців проголосували б за те, щоб залишится в складі ЄС. У 2018 році таких було 49,9%.

При цьому кількість тих респондентів, які б проголосували за вихід з ЄС, склала 34,9%. Ще 8,3% взагалі б відмовилися голосувати.

Опитування демонструє пожвавлення дискусії щодо Brexit, ускладненого переговорами з Брюсселем щодо умов виходу і болісним політичним тупиком, з якого Британія вийшла тільки 31 січня цього року, остаточно покинувши блок.

Цьогорічне опитування також демонструє зростання підтримки ЄС попри побоювання, що вихід Британії призведе до поступового розпаду блоку. Навпаки, підтримка ЄС лише зросла — більшість респондентів у 19 з 26 європейських країн відповіла, що проголосувала б за членство в блоці.

З 2016 року в країнах Європи підтримка союзу виросла — від долі проценту в Польщі до 12% у Фінляндії.

Найбільша підтримка ЄС в Ірландії, Бельгії, Іспанії, Польщі, Португалії, Литві, Німеччині, Словенії та Угорщині. Понад 80% респондентів у цих країнах відповіли, що проголосували б за продовження членства в блоці.

Трохи нижча підтримка ЄС в Сербії, яка не є членом блоку, Чехії та Італії. Там за європейське об’єднання проголосували б від 55% до 69%.

Найнижча підтримка в Норвегії та Швейцарії, які не є членами ЄС. За вступ до блоку в цих країнах проголосували б 21,5% та 11,2% відповідно.

На думку експертів, ідея виходу з ЄС мала широку підтримку в блоці лише після Brexit, але через чотири роки про неї вже забули. За цей час у громадян країн ЄС посилилось переконання, що Європа не статична, а на останніх виборах до Європарламенту перемогли партії, які бажають реформувати блок. Таким чином розуміння можливості змін у союзі посилює його громадську підтримку.