Понад 30 людей застрягли на КПВВ «Новотроїцьке». У них немає смартфонів, щоб встановити програму для самоізоляції

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Понад 30 людей застрягли на КПВВ «Новотроїцьке», намагаючись потрапити на підконтрольну Україні територію. У них немає смартфонів, щоб встановити спеціальний застосунок для самоізоляції, а бойовики не пропускають їх назад.

Про це пише агентство ООН у справах біженців в Україні.

«Відповідно до заходів безпеки, пов’язаних із COVID-19, їх попросили завантажити додаток «Дій вдома» на свої телефони, щоб виконати умову самоізоляції. Однак у 32 людей смартфонів не було. Як наслідок їм було заборонено перетин лінії розмежування. Вони також не можуть повернутися на непідконтрольні території, оскільки їхні імена відсутні в попередньо затвердженому списку», — йдеться у повідомленні.

За даними агентства ООН, серед застряглих людей є двоє дітей, одна інсулінозалежна людина і троє онкохворих. Усі вони намагаються пройти український контроль і вже кілька днів ночують у наметі біля КПВВ.

Як розповів нардеп Муса Магомедов, наразі це питання вирішується з чиновниками Донецької ОДА та Мінреінтеграції. Він також розповів, що поїхав до КПВВ і планує придбати людям смартфони.

У Державній прикордонній службі відповідають, що діють згідно з постановою Кабміну.

«Обсервація — це питання не до нас, це питання до поліції, а у нас чітко: є додаток — проїхав. Є постанова № 480 Кабінету міністрів, у ній написано, що посадова особа Державної прикордонної служби може відмовити у перетині лінії розмежування у разі, якщо в особи не встановлений цей додаток», — пояснив помічник Краматорського прикордонного загону Ігор Заруднєв.

  • 10 червня на Донбасі відкрили два КПВВ: «Станицю Луганську» в Луганській області та «Мар’їнку» у Донецькій. З 1 червня вони перейшли на літній графік роботи.
  • Бойовики «ЛНР» пропускають громадян через КПВВ «Станиця Луганська» тільки двічі на тиждень — по середах і суботах. У ці дні пропускають за узгодженими списками.