Витік персональних даних з Тelegram-каналів: поліція встановила джерела, готують десятки підозр

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Pixabay

Через витік інформації про персональні дані правоохоронці провели спецоперацію «Дата», під час якої провели 36 обшуків, одну людину вже затримали. Найближчим часом планують повідомили про підозру 29 особам та заблокувати дев’ять Telegram-каналів.

Про це на спільному брифінгу повідомили міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров, заступник голови СБУ Володимир Горбенко та перший заступник начальника Департаменту кіберполіції Сергій Кропива, повідомляє Укрінформ та «Українська правда».

Під час спецоперації вилучили копії 30 баз даних, і це не лише державні реєстри. Правоохоронці розповіли, що витік був із баз даних приватних і державних банків, страхових і логістичних компаній, служб перевезень і поштових сервісів.

Правоохоронці порушили 34 кримінальні провадження за статтями про шахрайство, розповсюдження інформації з обмеженим доступом, несанкціоноване втручання в електронні операційні системи. Встановили 25 осіб, які були причетні до витоку даних, вісьмом повідомили про підозру. Обшуки проходили у десяти регіонах.

За словами Кропиви, хакери вимагали за окрему інформацію від 1 000 грн, а за цілу базу даних — до $10 000.

Поліція спільно з СБУ задокументували діяльність хакерів, які створили бот UA BAZA, де продавали персональні дані, повідомляє Інтерфакс.

Говорячи про одного затриманого, Кропива уточнив, що ця людина працювала в приватній компанії, отримала доступ до бази даних і хотіла її продати за $10 тис. Його вдалося затримати під час спроби продати цю базу.

Міністерство цифрової трансформації зараз працює над захистом реєстрів, щоб унеможливити витік даних.

«Ми сьогодні працюємо над захистом реєстрів, де зберігаються персональні дані українців, ми працюємо над тим, щоб централізувати ці реєстри, оновити і зробити так, щоб у нас не було можливостей появи подібних ситуацій», — наголосив Федоров.

  • Наприкінці квітня журналісти AIN.UA і організація «Електронна демократія» повідомляли, що в месенджері Telegram працює бот, який продає особисті дані українців. База містить номери паспортів, дані прописки, державних реєстрів та паролі до соцмереж. Пізніше стало відомо про витік даних українців з 26 млн водійських посвідчень. Користувачі соцмереж припустили, що дані були отримані з додатку «Дія».
  • 12 травня Служба безпеки почала розслідування, а глава Мінцифри Михайло Федоров також заявив, що «Дія» ні при чому. Згодом це ж наголосили і у поліції.
  • У МВС заявили, що витік не повʼязаний із додатком «Дія», а дані зібрали з баз державних відомств та неурядових організацій.
  • Експрацівник СБУ розповів «Бабелю», що витік міг статися з баз МВС. У Держбюро розслідувань також підозрюють, що до витоку можуть бути причетні посадові особи МВС та міграційної служби.