Білорусь відмовляється видавати Україні банкіра із оточення Януковича. Його підозрюють у виведенні $44 мільйонів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Влада Білорусі відмовляється видавати Україні банкіра із оточення Януковича, колишнього голову правління банку «Київська Русь» Віктора Братка. Його підозрюють у виведенні 44 мільйонів доларів.

Про це пише «Радіо Свобода».

У серпні 2016 року Братка оголосили у міжнародний розшук у зв’язку із кримінальними справами проти нього в Україні. Влітку 2018 року його затримали у Білорусі, але через кілька місяців відпустили, надавши статус біженця.

В одному з рішень українського суду зазначається, що Білорусь надала йому статус біженця через те, що в Україні його начебто переслідують з політичних мотивів. Через це Інтерпол також видалив його зі списку міжнародного розшуку.

Наразі суд зобов’язав слідство завершити розслідування проти Братка, яке триває уже понад 4 роки. Його ж адвокати не розповідають, де саме він живе і чим займається у Білорусі.

  • Віктора Братка підозрюють у тому, що він продав дві офісні будівлі у Києві та Львові, які були внесені до банку як застава. Продаж він здійснив за день до того, як у банку була введена тимчасова адміністрація.
  • Сам банк «Київська Русь» часто пов’язували із очільником «Нафтогазу» часів Януковича Євгеном Бакуліним та тодішнім міністром енергетики Юрієм Бойком. Банк активно нарощував активи за президентства Януковича, а згодом з’ясувалось, що у ньому були зареєстровані всі рахунки «Нафтогазу».