В IKEA відреагували на звинувачення у використанні нелегальної української деревини. Пообіцяли перевірити постачальників

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
В IKEA відреагували на звинувачення у використанні нелегальної української деревини. Пообіцяли перевірити постачальників

Sculpture Qode / Unsplash

У компанії IKEA пообіцяли перевірити постачальників деревини з України після звинувачення у використанні нелегально видобутого лісу для своїх продуктів.

Про це пише Reuters, який отримав заяву від IKEA.

«IKEA не використовує незаконно заготовлену деревину у своїй продукції. Ми визнаємо, що незаконні рубки залишаються широко поширеною глобальною проблемою, і активно працюємо над реалізацією заходів з перевірки відповідності наших постачальників закону», — повідомили в компанії.

Також там зазначили, що проведуть незалежний аудит ланцюга поставок деревини з України. Водночас, за даними IKEA, українська сировина становить менше 1% усього матеріалу, який вони закуповують у різних куточках світу. Лише за 2019 рік компанія придбала близько 21 мільйона кубометрів лісу-кругляку.

  • За даними екологічного проєкту Earthsight, шведський меблевий гігант IKEA продає букові стільці з деревини, яку незаконно вирубали в українських Карпатах. Меблі з карпатської деревини продаються в усьому світі, зокрема в Західній Європі та США.
  • Торік з’явилась перша інформація про залучення компанії IKEA до роботи на українському ринку. У травні 2020 року фірма вже була готова до онлайн-замовлень — перші покупки можна було зробити вже в середині місяця. Проте наприкінці травня в IKEA припинили приймати нові замовлення.
  • Щороку планета втрачає обсяги лісового покриву, які можна порівняти з територією Великої Британії. Згідно з дослідженням аналітичного центру Climate Force, рівень втрат сягає 26 млн га на рік, і за останні пʼять років він зростає, попри зобовʼязання, взяті країнами в межах декларації ООН про ліси.