IKEA продає меблі з української деревини, яку незаконно вирубують у Карпатах. Такого висновку дійшли британські екологи

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
IKEA продає меблі з української деревини, яку незаконно вирубують у Карпатах. Такого висновку дійшли британські екологи

earthsight.org.uk

Шведський меблевий гігант IKEA продає букові стільці з деревини, яку незаконно вирубили в українських Карпатах. Меблі з дерева карпатських лісів продаються в усьому світі, зокрема у Західній Європі та США.

Про це повідомляє екологічний проект Earthsight.

Протягом 18 місяців британська екоорганізація досліджувала походження деревини для стільців IKEA і виявила, що вона була вирубана в лісах українських Карпат, де проживають зникаючі види рисей та ведмедів.

Зокрема, український бук використовується у виробництві легендарних складних стільців Terje, які можна купити в усьому світі. На сайті українського представництва компанії один такий стілець коштує 400 гривень.

За висновками Earthsight, незаконна заготівля деревини відбувається завдяки корупції в лісогосподарських підприємствах. Більше того, вирубка буку в Карпатах не припинялась навіть з початком карантину, введеним через пандемію коронавірусу.

За даними британських екологів, українська деревина підозрілого походження використовується і в інших товарах шведської компанії.

«Під час правління відомого своєю корумпованістю президента Віктора Януковича в 2011—2014 роках, на офшорні рахунки його корумпованих друзів від іноземних компаній надходили мільйони доларів — як хабарі за доступ до лісоматеріалів. Дослідження Earthsight показують, що, з високою імовірністю, деревина, за яку були сплачені такі хабарі, згодом потрапила до IKEA і перетворилася на її товари», — зазначає Earthsight.

За даними організації, у системі зеленого маркування деревини, яка має гарантувати законність її походження, є корупційні лазівки.

Зокрема, представники Лісової опікунської ради (Forest Stewardship Council), на яку покладається IKEA, мали стосунки з керівництвом українських лісових господарств, що призвело до закупівлі незаконно вирубаного буку.

Зазначається, що Лісова опікунська рада маркує незаконну деревину всюди, де є корупційні можливості, чим підриває зусилля щодо збереження лісів.

На переконання екологів, IKEA має змінити свою бізнес-модель, встановити вищу ціну на свою продукцію, відмовитися від принципу невпинного зростання та припинити співпрацю з корумпованими структурами, готовими маркувати незаконну сировину.

Принцип «швидких меблів» від IKEA, яка здійснила «революцію» у способі виготовлення та продажу меблів, протягом тривалого часу спричиняє тиск на ліси в усьому світі. Своїм успіхом компанія переважно завдячує експлуатації дешевої робочої сили та відносно недоторканих лісів у колишніх соціалістичних країнах, переконані в організації.

«ІКЕА — це найбільший споживач деревини та найбільша компанія роздрібної торгівлі дерев’яними меблями у світі. У 2019 її споживання становило 21 мільйон кубічних метрів деревини — дерева, викладені у лінію, могли б сім разів огорнути земну кулю. Earthsight підрахувала, що ІКЕА щосекунди споживає одне дерево, і щороку вирубує на два мільйони дерев більше, ніж попереднього року», — зазначає Earthsight.