Депутати Дніпровської міськради прийняли рішення назвати вулицю іменем Аміни Окуєвої

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Депутати Дніпровської міськради прийняли рішення назвати вулицю іменем Аміни Окуєвої

Саид Исмагилов / Facebook

Депутати Дніпровської міської ради вирішили присвоїти одному з проїздів в Амур-Нижньодніпровському районі міста ім’я Аміни Окуєвої.

Про це повідомила пресслужба ради.

«Тепер вулиця називатиметься на честь лікарки та військової Аміни Окуєвої», — йдеться у повідомленні.

Рішення затвердили 24 червня на підставі звернень від кількох громадських організацій ветеранів бойових дій на Донбасі та волонтерів. Раніше на честь Окуєвої хотіли перейменувати вулицю Тополину, однак ініціативу не підтримали на громадських слуханнях містяни. Потім у мерії обрали іншу вулицю в Амур-Нижньодніпровському районі міста — нову, яка не мала назви.

Хто така Аміна Окуєва?

Народилася 5 червня 1983 року в Одесі. Пізніше мешкала в Москві та Грозному. З 1999 року брала участь у Другій чеченській війні на боці Чеченської Республіки Ічкерія. В Україну повернулася у 2003 році, вступила до Одеського медичного університету, який закінчила за спеціалізацією «загальна хірургія». Після закінчення вишу працювала лікарем-інтерном в 11-й міській лікарні Одеси.

Зі своїм чоловіком Адамом Осмаєвим, який за часів Януковича переховувався в Україні від переслідувань з боку російських спецслужб і кадировців, активно обстоювала ідею визволення Ічкерії від окупації та відновлення державної незалежності цієї країни. Брала участь у житті чеченської діаспори.

З початком Євромайдану вступила до Самооборони, де була лікарем 8-ї Афганської сотні. Брала участь в обороні Дебальцева, виконуючи бойові завдання поблизу Чорнухіного в Луганській області. Потім служила в батальйоні «Золоті ворота». Також брала участь у створенні батальйону чеченців-добровольців імені Джохара Дудаєва. Служила пресофіцеркою батальйону і домагалася надання йому офіційного статусу від МВС. Командиром батальйону був її чоловік.

Замахи

Перший замах на Аміну та її чоловіка стався 1 червня 2017 року — нападник влаштував стрілянину, у якій постраждав Осмаєв. За версією слідства, нападник назвався французьким журналістом газети Le Mond Алексом Вернером і запросив подружжя на зустріч. У машині він вистрілив в Адама — тоді Аміна вистрілила у відповідь. Поранених Осмаєва та нападника доправили до лікарні.

Другий напад на пару стався ввечері 30 жовтня 2017 року на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області. Невідомі обстріляли з кущів автомобіль, у якому були Осмаєв і Окуєва. Жінка загинула.