У Києві назвали вулицю на честь загиблої ветеранки АТО Аміни Окуєвої. Її вбивць шукають уже два роки

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
У Києві назвали вулицю на честь загиблої ветеранки АТО Аміни Окуєвої. Її вбивць шукають уже два роки

Facebook / Okuyeva Amina

У Києві назвали вулицю на честь убитої учасниці військових дій на Донбасі Аміни Акуєвої (Окуєвої). Відповідне рішення ухвалили на засіданні Київської міської ради у вівторок, 12 листопада.

Вулиця Аміни Окуєвої з’явилася в Шевченківському районі столиці для «вшанування пам’яті лікарки, громадської активістки та військовослужбовиці, учасниці Революції гідності та війни на сході України».

Загалом на засіданні Київради перейменували 40 вулиць у Голосіївському, Солом’янському та Шевченківському районах столиці.

Зокрема, у Києві з’явилися вулиці Архітектора Дяченка, Соломії Павличко, Івана Білика, Пилипа Коновала та інші.

Окрім того, депутати Київради перейменували вулицю Панельну у Дніпровському районі на вулицю Андрія Аболмасова, активного учасника Євромайдану, загиблого на Донбасі добровольця АТО.

Хто така Аміна Окуєва?

Аміна Вахітівна Окуєва народилася 5 червня 1983 року в Одесі. Пізніше мешкала в Москві та Грозному. З 1999 року брала участь у Другій чеченській війні на боці Чеченської Республіки Ічкерія. В Україну повернулася 2003 року, вступила до Одеського медичного університету, який закінчила за спеціалізацією загальна хірургія. Після закінчення меду працювала лікарем-інтерном в 11 міській лікарні Одеси.

Зі своїм чоловіком Адамом Осмаєвим, який за часів Януковича переховувався в Україні від переслідувань з боку російських спецслужб і кадировців, активно обстоювала ідею визволення Ічкерії від окупації та відновлення державної незалежності цієї країни. Приймала участь у житті чеченської діаспори.

З початком Євромайдану вступила в Самооборону, де була лікарем 8-ї Афганської сотні. Брала участь в обороні Дебальцева, виконуючи бойові завдання поблизу Чорнухіного в Луганській області. Пізніше служила в батальйоні «Золоті ворота». Також брала участь у створенні батальйону чеченців-добровольців імені Джохара Дудаєва, Служила пресофіцеркою батальйону і домагалася надання йому офіційного статусу від МВС. Командиром батальйону був її чоловік.

Перший замах на Аміну та її чоловіка стався 1 червня 2017 року — нападник влаштував стрілянину, у якій постраждав Осмаєв. За версією слідства, нападник назвався французьким журналістом газети Le Mond Алексом Вернером і запросив подружжя на зустріч. У машині він вистрілив в Адама — тоді Аміна вистрілила у відповідь. Поранених Осмаєва та нападника відправили до лікарні.

Другий напад на пару стався ввечері 30 жовтня 2017 року на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області. Невідомі обстріляли з кущів автомобіль, у якому були Осмаєв та Окуєва. Жінка загинула. Вбивць ветеранки АТО досі не знайшли.