У Раді зареєстрували законопроєкт про обовʼязкові номери та жетони для нацгвардійців

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Раді зареєстрували законопроєкт про обовʼязкові номери та жетони для нацгвардійців

Національна гвардія України

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 3731, який зобов’язує нацгвардійців, які виконують правоохоронні функції, носити розпізнавальні знаки на формі, бронежилетах, шоломах тощо, за якими їх можна буде ідентифікувати.

Про це повідомляє сайт партії «Голос», чиї депутати ініціювали законопроєкт. Наразі текст документа на сайті Ради відсутній.

За інформацією від партії, законопроєкт зобов’яже службовців Нацгвардії, які охороняють масові заходи, крім розпізнавальних знаків на формі та номерів на засобах захисту, носити жетони.

Як зазначила авторка ініціативи Олександра Устінова, обов’язкова ідентифікація для правоохоронних органів була запроваджена ще в 2015 році, але вона торкнулась виключно поліції.

«Як наслідок маємо приклади побиття мирних протестувальників представниками нацгвардії, яких неможливо ідентифікувати, оскільки на їхній амуніції написаний лише номер частини. Щоб не допустити такого і надалі, ми пропонуємо, аби нацгвардійці носили таку саму ідентифікацію, як і національна поліція, коли їх залучають до охорони громадського правопорядку», — цитує Устінову сайт партії.

Депутатка сподівається, що в разі ухвалення її ініціатива допоможе впізнавати порушників з лав Нацгвардії, попереджати перевищення повноважень з їхнього боку і накладати дисциплінарну відповідальність за порушення правил ідентифікації.

Зокрема, законопроєкт пропонує створити єдину базу індивідуальних номерів нацгвардійців, яку зможуть подивитися усі охочі.

  • 2,7 млрд гривень з Фонду боротьби з коронавірусом підуть на доплати поліцейським, рятувальникам і нацгвардійцям, задіяним у боротьбі з COVID-19.