Винищувачі НАТО пʼять разів за тиждень перехоплювали російські літаки над Балтією

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

За минулий тиждень (з 15 по 19 червня) винищувачі місії Балтійського повітряного патрулювання НАТО пʼять разів перехоплювали російські військові літаки, що летіли з Калінінграду і назад.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони Литви.

Перший інцидент мав місце 15 червня, два перехоплення були 16 червня, по одному випадку супроводу 18 і 19 червня.

Винищувачі НАТО перехоплювали фронтові бомбардувальники Су-24МР, винищувачі Су-27 і Су-35, пасажирський Ту-134 (у військах також застосовується), спостерігач Ан-30, літак радіоелектронної розвідки Іл-20 і військово-транспортний Ан-12.

У двох випадках літаки РФ летіли з виключеною радіолокаційною апаратурою, не підтримували радіозвʼязок з центром управління і не мали плану польоту.

  • 11 червня російський пасажирський літак без дозволу перетнув повітряний кордон Естонії. Це перший випадок такого порушення у країні в цьому році. Літак не підтримував звʼязок по радіо з диспетчерською службою Естонії.
  • 27 травня Шостий флот Військово-морських сил США опублікував відео перехоплення двома російськими винищувачами Су-35 протичовнового американського P-8A Poseidon. У флоті таку поведінку російських винищувачів назвали небезпечною та відверто непрофесійною.
  • Бойова авіація сил НАТО за минулий рік рівно 290 разів перехоплювала російські військові літаки в небі над Чорним і Балтійським морями. Кількість перехоплень значно збільшилася, у НАТО кажуть, що провокації є «звичайною тактикою» російської авіації.