«Встановлення» ЛГБТ-прапора на «Батьківщину-мати»: музей розкритикував перфоманс

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Встановлення» ЛГБТ-прапора на «Батьківщину-мати»: музей розкритикував перфоманс

Національний музей історії України у Другій світовій війні розкритикував акцію розміщення прапора ЛГБТ+ поруч з монументом «Батьківщина-мати» у Києві.

Про це повідомляється на сторінці музею.

Там припустили, що метою акцію було привернення уваги. «Проте в який спосіб? Чи відомо активістам KyivPride, що скульптура «Батьківщина-мати» — це музей, який розповідає про Україну в Другій світовій війні? Що тут розгорнута експозиція про сучасну війну — «Український схід»? Припускаємо, що ні, бо складно уявити свідоме використання місця пам’яті про найтрагічніші сторінки вітчизняної історії з такою метою. Звісно, якщо це не навмисна чи «замовна» провокація?!» — йдеться у повідомленні.

У музеї підкреслили, що упродовж багатьох років захищають меморіал від політичних і громадських акцій, розважальних і рекламних заходів, оскільки вважають за необхідне берегти комеморативний і пам’яттєвий простір. «Звичайно, жодного запиту від організаторів KyivPride щодо їхніх намірів Музей не отримував, ніяких дозволів не надавав, акції не підтримував», — повідомили там. Також в музеї додали, що не можуть протистояти сучасним технологіям та закликали ЗМІ не розповсюджувати фейки.

Що сталося?

21 червня у Києві активісти ЛГБТ «встановили» біля монумента «Батьківщина-мати» веселковий прапор. Того ж дня провели Марш рівності в онлайні — уперше в історії українського прайд-руху, через пандемію коронавірусу.

Дрон із прапором пролетів центром столиці та «зупинився» над монументом таким чином, що прапор здавався повішеним на меч скульптури. «Батьківщина-мати» за рівність для всіх! Великий ЛГБТ+ прапор сьогодні майорить над усім Києвом», — повідомили організатори акції.